Καλή υγεία και ευεξία - Αναλυτικά

Αιτιολόγηση Επιλογής Στόχου

Η υγεία αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου και της ευημερίας του σε όλους τους τομείς του ανθρώπινου βίου. Το δικαίωμα στην υγεία κατοχυρώνεται ως ατομικό (αρ. 7 παρ. 2) και ως κοινωνικό δικαίωμα (αρ. 21 παρ. 3) από το Σύνταγμα της χώρας, όπως και το δικαίωμα στην προστασία της υγείας και της γενετικής ταυτότητας. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται και από το Ψήφισμα του ΟΗΕ για την Ατζέντα 2030 (A/RES/70/1, 2015), στην Υγεία και την Ευημερία για όλους και σε όλες τις ηλικίες (ΣΒΑ 3), ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπογραμμίζει την προσοχή που θα πρέπει να δοθεί στην υγεία των εφήβων.

Η στήριξη της υγείας και της ευημερίας των νέων δίνει έμφαση σε έξι βασικούς τομείς:

  • Στην προώθηση της ψυχικής και σεξουαλικής υγείας, του αθλητισμού, της σωματικής άσκησης και του υγιεινού τρόπου ζωής.
  • Στην πρόληψη και θεραπεία τραυματισμών, διατροφικών διαταραχών, εξαρτήσεων και κατάχρησης ουσιών.
  • Στην εκπαίδευση για τη διατροφή.
  • Στην προώθηση των συνεργασιών μεταξύ σχολείων, συμβούλων νέων, επαγγελματιών υγείας και αθλητικών οργανώσεων.
  • Σε δομές υγείας για τους νέους.
  • Στην ευαισθητοποίηση των νέων σχετικά με τον αθλητισμό ως μέσο προώθησης της ομαδικής εργασίας, της διαπολιτισμικής μάθησης και το αίσθημα της ευθύνης.

Για να μπορέσει η νεολαία να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της και να διατηρήσει, στην ενηλικίωσή της, τις συνήθειες ενός υγιούς τρόπου ζωής οφείλουμε να τη βοηθήσουμε να έχει καλή σωματική και ψυχική υγεία και να είναι κοινωνικά και συναισθηματικά ανθεκτική. Δίνοντας έμφαση, από την εφηβική ηλικία, στην πρόληψη και βελτιώνοντας την ποιότητα της φροντίδας δημιουργούμε τις προϋποθέσεις εκείνες που θα επιτρέψουν στους νέους να είναι υγιείς και να έχουν μια καλή ποιότητα ζωής.

Παράλληλα, συμβάλλουμε στη δημιουργία υποστηρικτικών συνθηκών για τους νέους με την ενδυνάμωση διαπροσωπικών, αρμονικών και ισότιμων σχέσεων δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο σεβασμό και στην αξιοπρέπεια της προσωπικότητάς τους.

Η βαθμολόγηση της χώρας μας σύμφωνα με τους διεθνείς δείκτες ανάπτυξης για τη νεολαία (Youth Development Indicators) στον τομέα της υγείας και ευεξίας (Health & Well-being Score) είναι: 0.76 σε κλίμακα από 0-1, ενώ η χώρα μας κατατάσσεται στην 54η θέση (Health & Well-being Rank).

Υποστόχος 4.1.: Η παροχή υπηρεσιών υγείας (προαγωγή της υγείας, πρόληψη ασθενειών και κλινική φροντίδα) στη βάση της ισότιμης και καθολικής πρόσβασης σε όλες τις νέες και τους νέους που ζουν στη χώρα μας.

Υποστόχος 4.2: Η ενθάρρυνση των νέων να έχουν καλή φυσική κατάσταση και υγιεινό τρόπο ζωής.

Υποστόχος 4.3.: Η πρόσβαση και η βελτίωση των υπηρεσιών φροντίδας ψυχικής υγείας των νέων ανεξάρτητα του τόπου κατοικίας τους.

Υποστόχος 4.4.: Η ενδυνάμωση της κοινωνικής και συναισθηματικής υγείας των νέων. 

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *